středa 22. ledna 2025
ikona hodiny 19. 10. 2024 05:56

Brno a jižní Morava představily nejlepší chutě

Vyšel nový Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava

Na brněnském výstavišti byly v pátek 18. října představeny publikace Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava – průvodci, kteří představují 63 podniků z Brna a 54 podniků z Jihomoravského kraje, jež si zaslouží pozornost místních i turistů.

Petr Karban Petr Karban autor

Novinář, marketingový expert. Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí jako Creative & Content Director a šéfredaktor několika titulů včetně publicistického portálu KomoraPlus.

Foto: Petr Karban
V Brně vyhlásili gastropodniky, které ve městě i v kraji stojí za návštěvu Foto: Petr Karban

Brněnský bedekr již zažil svůj osmý ročník, jihomoravský bráška je o dva roky mladší. Oba ale mohou být skvělým průvodcem po jihomoravských gastroprovozech. A oba jsou stále v českém a moravském prostředí jistým unikátem, v jiných regionech obdobné publikace zatím stále chybějí. Brněnská i jihomoravská jsou navíc dostupné zdarma v zařazených podnicích či v informačních centrech, případně také online na webových stránkách www.gourmetbrno.cz a www.gourmetjiznimorava.cz. Mimochodem, jsou psány nejen česky, ale také v angličtině a němčině. Hantec, bohužel, opět chybí.

Oceněné brněnské podniky

RESTAURACE A BISTRA 

Bratrs bistro – vítěz kategorie do 500 Kč

Kohout na víně – vítěz kategorie nad 500 Kč

Atelier bar & bistro

Bango Brno

Bistro Bastardo

Bistro Flek

Bistro Franz

Cà Phê Cổ

Castellana trattoria

Eggo BreakFeast bistro

Element

Hostinec U Semináru

Manya Sushi & Sake Izakaya

Naše Vaše Bistro

Ramen Brno

Restaurant Passage

Singha Thai Restaurant

Večerka Brno

CUKRÁRNY 

Sorry, pečeme jinak – vítěz kategorie

Bukovský cukrářství

Cukrárna Větrník

Cukrářství Martinák

Future Sailors cukrárna

Mlsná holka

Zemanova cukrárna a kavárna

KAVÁRNY  

Industra Coffee – vítěz kategorie 

Jaga

Kafe Friedrich

Mitte Panská

Piknik box

Punkt.

qb coffee roasters

Rebelbean Vlněna

Skøg

PIVNICE 

Pivovarský dům Poupě – vítěz kategorie

Hladinka a Šnyt

Lokál U Caipla

Malt Worm

Na dobré cestě

Nálevna

Pivovar Harry

U Bláhovky

U Tekutého chleba

Výčep Na stojáka Jakubák

VINÁRNY 

Nový Whiskáč – vítěz kategorie

Aperitivo by JustWine

Jungle by JustWine

Kaple winebar – vítěz kategorie

Klára Bára Wine Cafe

Na břehu Rhôny

BARY 

Nový Whiskáč – vítěz kategorie

Bar, který neexistuje

Starý Whiskáč

Super Panda Circus

4pokoje

S SEBOU (vítěz nebyl vyhlášen)

Božský kopeček

Būcheck

Carlini

Dezertína

Ema chlebíček

Chleba Brno

Mama Stella

Řemeslná pekárna Klásek

William Thomas Artisan Bakery

Oceněné jihomoravské podniky

RESTAURACE

Kounický dvůr (Dolní Kounice) – vítěz kategorie 

Burgr´s Club (Lednice)

Galerie mlýn Žeraviny

Na Humpolce (Tišnov)

Na Šlajsi (Lanžhot)

RAF House (Ivančice)

Restaurace CROP (Mikulov)

Restaurace Víno Šílová (Mikulov)

U Černého Berana (Zbraslavec)

BISTRA 

Panelka (Luleč) – vítěz kategorie 

Ba Saigon (Břeclav)

B¡Bistro (Blansko)

Bystrá Židle (Židlochovice)

Duša v péří (Kyjov)

Fredy‘s (Břeclav)

Kavárna & bistro Karma (Břeclav)

Mikuláš Bistro (Znojmo)

Pedro‘s Streetfood Bistro (Mikulov)

KAVÁRNY A CUKRÁRNY

Lístek.kafé (Rajhrad) – vítěz kategorie 

Café Hostina (Valtice)

Coffee Square (Lednice)

Kafé v kině (Veselí nad Moravou)

MOJI (Mikulov)

naKofein (Hodonín)

Pražírna Kyjov

Prostor (Boskovice)

PIVNICE A PIVOVARY 

Pivovar Lednice – vítěz kategorie
Dráteník Pub

Frankies (Břeclav)

Genius noci (Lomnice)

Kyjovský pivovar (Kyjov)

Mezi Vraty (Sedlec)

Old Cock (Znojmo)

Pivovarská ReZtaurace (Znojmo)

Řemeslný minipivovar Dubňák (Dubňany)

Vorkloster (Předklášteří)

VINAŘSTVÍ A VINNÉ GALERIE

Knoll: na kávu a pohárek (Lednice) – vítěz kategorie 

Andulka winery (Dolní Bojanovice)

Baraque pod Slunečnou (Velké Pavlovice)

Kafé Sklep (Vrbice)

Korek vinný bar & restaurace (Mikulov)

Mlýn Hrušky

Pohárek (Pavlov)

Sonberk (Popice)

Vinařství Spielberg (Archlebov)

Vinařství Škrobák (Čejkovice)

MALÉ GASTRO ZASTÁVKY (vítěz nebyl vyhlášen)

Mezi řádky (Němčičky)

Pedro’s Foodtruck (Lednice)

KarBar street food (Pavlov)

Průjezd 32 (Veverské Knínice)

Kafé z Výšky (Lednice)

Café Zastávka (Pasohlávky)

„Gourmet Brno neustále roste, letos máme oproti loňsku ještě o dva podniky více a přibyly také nové lokality, které se v průvodci zatím neobjevily. Je vidět, že brněnská gastronomie vzkvétá a my jsme rádi, že můžeme být u toho! Díky spolupráci s celým krajem vzniká opravdu silný turistický produkt. Skvělá gastronomie je však pro Brno důležitá nejen z pohledu turismu, ale také výrazně přispívá k lepší kvalitě života jeho obyvatel. Nejedná se pro nás tedy jen o jednorázovou věc. S provozovateli spolupracujeme i při dalších našich aktivitách, znovu budou například součástí vánočních trhů Gourmet Vánoce na nádvoří Staré radnice,” uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, tvůrce konceptu Gourmet Brno.

Ke značce Gourmet Brno se po dvou letech připojila značka Gourmet Jižní Morava, která láká na gastronomické výletní cíle po celém Jihomoravském krajiOd roku 2019 fungují oba projekty vedle sebe. „S tématem gastronomie pracujeme na jižní Moravě dlouhodobě, rozvoj turistického ruchu jde s nově vznikajícími podniky i gastronomickými stálicemi ruku v ruce. Dobré reference od hodnotitelů, kteří přijeli z celé České republiky i ze Slovenska naznačují, že máme na jižní Moravě velmi dobrý potenciál přemýšlet v oblasti gastronomie o konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni,“ naznačila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.

Grafický design brněnskému průvodci připravil fotograf KIVA a grafická designérka Barbara Zemčík.

Ocenění zástupci z brněnské a jihomoravské publikace se postarali i o ochutnávky v průběhu samotného vyhlašování. Letos ovšem gastronomicky bez větších překvapení – oproti loňsku bylo více skvělého pečiva a mnohem více sladkého pokušení, mainstream restauračních prezentací ale tvořily především kanapky na tisíc způsobů, což um kuchyni úplně nepředstaví – jakkoliv některé pomazánky a pěny byly fajn. A upřímně, parmská šunka na melounu asi není něco, čím by se měli prezentovat ti nejlepší. Čekal bych zkrátka trochu víc invence, snahu o wow. Trendem jihomoravských kuchyní se podle pátečního večera na výstavišti zdá být roastbeef, bůček a česko-asijské fusion. A poznámka na závěr: gurmánské akci v metropoli vinařských regionů by určitě slušela kvalitnější vína. Protože ta letošní to s pivy projela na celé čáře.

Což ale nic nemění na tom, že brněnský i jihomoravský Gourmet jsou počiny, které ostatní regiony mohou jen tiše závidět. A přitom by i jim tak slušel…

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy

Sick days jako benefit může využívat 30 % českých zaměstnanců

Situace na trhu práce si žádá zavádění nejrůznějších...
Aktuality

Zakladatelka Canaria Travel získala prestižní ocenění Tourinews

Mezi sedm osobností, které zanechaly významnou stopu v cestovním...
Názory

Jak uniknout z německé pasti? Více odvahy a vikingská inspirace!

Německá ekonomika je “nemocný muž” Evropy a s...

Nejnovější Cestovní ruch

Aktuality

Regulací Airbnb v Praze by ceny nájmů mohly klesnout až o 9 %

Turisté berou Prahu během vánočního času i blížícího...
Cestovní ruch

Region kolem Sázavy propaguje desková hra

Omalovánky, pracovní listy, mapy, brožura, bloky… a teď...
Cestovní ruch

Prague Visitor Pass využilo meziročně o 80 % turistů více

Městská karta Prague Visitor Pass tento rok zaznamenala...